;

Η ιστορία μας

1956. Στην πόλη της Καβάλας, 10.000 περίπου καπνεργάτριες δουλεύουν σκληρά στα καπνομάγαζα τους καλοκαιρινούς μήνες και οι 2.000 απ' αυτές είναι άπορες μητέρες με δύο και τρία παιδιά προσχολικής ηλικίας. Οι δύο Παιδικοί Σταθμοί που υπάρχουν δεν επαρκούν και η αγωνία αυτών των γυναικών είναι τεράστια. Μια ομάδα οκτώ γυναικών, με πρωτεργάτρια την αείμνηστη Ευδοξία Βαφείδου και με την καθοδήγηση του Νομάρχη Καβάλας Κ. Κουκουρίδη κινούν την διαδικασία και εν τέλει ιδρύουν το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Μέριμνα Παιδιού» .

Η συντονιστική Επιτροπή με φοβερή ένταση και αδιάκοπη καθημερινή εργασία κάνει το θαύμα. Εξασφαλίζει για 120 παιδιά στέγη, εξοπλισμό, τροφή, περιποίηση, αλλά προπαντός οικογενειακό περιβάλλον γεμάτο στοργή και  αγάπη.

Η λειτουργία του Παιδικού Σταθμού είναι εποχιακή, στεγάζεται στο ισόγειο του 11ου Δημοτικού Σχολείου Ποταμουδίων και στηρίζεται στην εθελοντική  προσφορά  των Κυριών του Διοικητικού Συμβουλίου, τις μαθήτριες του Ορφανοτροφείου Καβάλας, τις Αδελφές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και άλλες κυρίες της πόλης.

Μοναδικό έσοδο είναι τα 50 λεπτά κρατήσεις από το ημερομίσθιο των καπνεργατών και η αντίστοιχη εισφορά των καπνεμπόρων.  Μ' αυτά τα έσοδα η εποχιακή λειτουργία του έχει εξασφαλιστεί. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου οραματίζεται να αποκτήσει ιδιόκτητο κτίριο για την  λειτουργία του Σταθμού σε ετήσια βάση.

 

Με την διάθεση 100.000 δραχμών από τον μεγάλο ευεργέτη Φρίξο Παπαχρηστίδη, την διάθεση οικοπέδου απο τον Δήμο Καβάλας, τις οικονομίες που προκύπτουν από την διαχείριση ¨του 50λέπτου, τις δωρεές φίλων του Σωματείου και τον αδιάκοπο αγώνα του Διοικητικού Συμβουλίου, ολοκληρώνονται την άνοιξη του 1961 οι εργασίες ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και αρχίζει αμέσως να λειτουργεί ο Παιδικός Σταθμός. Έκτοτε λειτουργεί αδιάκοπα συνεχώς μέχρι σήμερα υποδειγματικά, με συνεχείς ανακαινίσεις και προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις εκπαίδευσης, εξοπλισμού και νοοτροπίας.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ο τρόπος λειτουργίας του, όπως την οραματίστηκε η ιδρύτρια και πρώτη πρόεδρος αείμνηστη Ευδοξία Βαφείδου και τον συνέχισαν η αείμνηστη Κατίνα Μπίτσα και η κ. Πόπη Λαγά : ΜΕ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ.