;

Δραστηριότητες

Πρόσφατες μελέτες σχετικές με την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, έδειξαν ότι τα κύτταρα του εγκεφάλου διαμορφώνονται στην ηλικία των 0-8 χρόνων, το 80% της οποίας διαμορφώνεται στην ηλικία των 5 χρόνων. Σ’ αυτές τις ηλικίες ο εγκέφαλος είναι βιολογικά προετοιμασμένος για κάποια ερεθίσματα γι’ αυτό και τα αποζητά. Με άλλα λόγια ο εγκέφαλος μέχρι αυτές τις ηλικίες προγραμματίζει όλες τις δομές. Δηλαδή μαθαίνει με αυτόματα τρόπο.

Το Νέο Πρόγραμμα για το Νηπιαγωγείο στηρίζεται στις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις που θέλουν τη γνώση να ανακαλύπτεται! Στο νηπιαγωγείο πλέον ασχολούμαστε με θέματα που έχουν αφετηρία τις βιωματικές εμπειρίες και ανησυχίες των παιδιών. Οι περισσότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στηρίζονται στη ζωντανή εμπειρία, στην πρωτοβουλία, την έρευνα. Στοιχεία που προάγουν τη γνώση. Μια γνώση «ζωντανή» με ουσιαστικό για τα παιδιά περιεχόμενο, μια εμπειρία ζωντανή που προσελκύει το ενδιαφέρον τους και μέσω της οποίας το παιδί μαθαίνει ενεργητικά. Για να μπορούμε όμως να μιλάμε για ζωντανή γνώση, φροντίζουμε να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα ευέλικτο που αφήνει περιθώρια σε νέες προκλήσεις της καθημερινής ζωής. Και ότι εμείς οι εκπαιδευτικοί είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε κάθετι καινούργιο που μπορεί να αφυπνίσει τη σκέψη των παιδιών.

Μία επίσκεψη στο Μουσείο, δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη γνώση του παρελθόντος. Μια επίσκεψη σε χώρους λαϊκού πολιτισμού δίνει της ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν την λαϊκή τέχνη. Ένας περίπατος στη γειτονιά του σχολείου, μας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε το άμεσο και οικείο περιβάλλον όπου ζούμε.

Έτσι καταφέρνουμε να αποκτήσουμε γνώσεις με όλες μας τις αισθήσεις!

Γι’ αυτό λοιπόν στην αρχή του σχολικού έτους κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων των προνηπίων φροντίζουμε να οργανώνουμε τις ακόλουθες δράσεις:

  • Περίπατος στη γειτονιά μου
  • Γνωριμία με τα μουσικά όργανα –Ωδείο Καβάλας
  • Επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Καβάλας
  • Επίσκεψη στο Λύκειο Ελληνίδων
  • Γνωριμία με το γειτονικό Νηπιαγωγείο για μια ομαλή μετάβαση
  • Εκδρομή στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής